BİR FOTOĞRAFIN TEKNİK ANALİZİ

bakkaliye (1 of 1)

Fotoğraf çekmek için eski kale sokaklarında gezinirken tam kalenin oraya geçilen surun orada bu sokak dikkatimi çekti. Surun yarattığı gölgenin dışında renkler çok güzel görünüyorlardı. Sur, sokak üzerinde doğal bir vingate etkisi yapıyordu.Sokağı fotoğraflamamın bir diğer sebebi ise karşı evin altındaki bakkaliyeydi. Artık bu tarz dükkanlara pek rastlanmıyor. Bu arada şunu da farkettimki ben bakkal ile bakkaliye arasındaki farkıda bilmiyorum. Sokakta hoşuma giden bir diğer güzel ayrıntı  binanın duvarına yazılmış olan ilanı aşk harfleriydi. Şimdikilerin yaptığı gibi Facebook duvarına değil de direk kızın evinin karşısındaki duvara yazmıştı delikanlı aşkını. Burası buram buram nostalji kokan bir sokaktı ve yağmur altında adeta zaman makinasından fırlamış gibi görünüyordu.

Bunlar hikayenin güzel kısmıydı gelelim esas konuya : Bu fotoğrafı çekerkenki ayarlarım: ISO 200 F:1,8 S:1/2000. Rakamlardan da  gördüğünüz gibi romantikliğe fazla kaptırmış ve ayarlarıma hiç dikkat etmemişim. Ayakta durarak çekim yaptığım bir yerde S: 1/2000 de çekim yapılır mı? Ortada hareketli bir nesnede yok. S’yi 1/2000 yapmamın sebebi diyafram ayarımı 1.8’de bırakmışım. Bu da makinaya fazla ışık girmesine sebep olduğu için ancak hızlı bir enstantene ile dengeleyebilmişim. Bu kadar küçük bir F değeride alan derinliğinizi çok daraltır. Aynen benim fotoğrafımda olduğu gibi. Dikkat edin Bakkaliye tabelası net değil.

Eğer şu anda orada olsaydım diyaframı 4.5-5 gibi bir değere ayarlardım. Kullandığım Canon 50mm 1.8 bu diyafram aralığında en keskin performansını sergiliyor. Enstantene değerinide bu rakama göre ayarlardım. Umarım dersimi almışımdır.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *