GÜZEL FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR ?

GÜZEL FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR ?

 

 

 

 

hamamönü kedisi 1

Güzel bir fotoğraf nasıl çekilir ? Güzel bir fotoğraf için fotoğraf makinası ayarlarımız nasıl olmalıdır ?

Bazen bir fotoğrafa bakar ve ne kadar güzel bir fotoğraf diye içimizden geçiririz. O zaman beynimizde o fotoğrafı güzel olarak algılamamızı sağlayan mekanizmaları bilirsek daha güzel fotoğraflarda çekebiliriz. Bu yazının devamında  daha güzel fotoğralar çekmenin sırlarını bulmaya çalışacağız. Yazının devamı için tıklayın

 

YAKINDAN DAHA YAKINDAN ÇEKİN

Her fotoğraf bir mesaj içerdiğine göre konunuza ne kadar yaklaşırsanız verceğiniz mesajda o kadar vurucu olacaktır

Bir cicegin fotografini cekmek istiyorsunuz arka plandaki sandalye, ya da cicegin saksisi hatta yesil yapraklar bu karede olmal imi? Izleyiciye vermek istediginiz mesaj ne? neye dikkat cekmek istiyorsunuz? ya da cicegin kendisi mi?

Bir kedi fotoğrafı çekecekseniz onu uzaktan karşı kaldırımda fotoğraflamak çok da ilgi çekici olmayacaktır. Ama kadrajınızı dolduran çevresel faktörlerin az olduğu bir kedi fotoğrafı çok daha etkileyici olacaktır.

 

KOMPOZİSYON

Bir noktayi kare içine yerlesirmenin sonsuz yolu vardir. Ilk akla gelen karenin ortasina yerlestirmektir. Bir çok durumda ise yarar ama her zaman en iyi yöntem olmayabilir. Neden yukari yerlestirmeyelim? Neden asagida olmasin? Ben sagda olsun istiyorum. Dogrusu farkli problemler için farkli çözümler üretmekte fayda var,  Noktanin ortada olmasi statik bir fotograf yaratir. Nokta saga dogru hareket eden bir araba ise ve fotografin sagina yerlestirilmisse izleyen kiside çekerken geç kalinmis hissi uyandiracaktir. En iyisi arabanin önünde bir sey bulunmayacak sekilde sekilde sola yerlestirilmesidir.

ALTIN NOKTALAR ve 1/3 KURALI  (The Rule Of Thirds And The Golden Mean )

kareyi alip yatay ve dikey olarak 3?e bolun.

bu cizgiler fotografiniz icin bir sablon olmali, konuyu fotografiniza yerlestiriken bu cizgileri kullanin, mesela gokyuzuyle kara parcasi yada agaclarin ayrim cizgisi bu cizgiler uzerinde olabilir.

çinli turistlerc

bu cizgilerin kesistigi noktalarada Altin noktalar denir. Örneğin yukarıdaki fotoğrafımda şemsiyeli çift bu altın noktalardan birinde yer almakta

kesisimden dolayi olusan bu noktalara yerlestirdiginiz konu goz tarafindan guzel olarak algilanmaktadir, Neden? diye soranlar internette bu konuda matematiksel aciklamada dahil olmak uzere pek cok makale bulabilirler. kisaca soyle diyebilirizki bu doganin tercihi.

ÜÇGEN KURALI

karenin icinde olusturulan bir ucgen kullanilarak konunun kareye yerlestirilmesi. Benimde fotoğraflarımda en çok tercih ettiğim açılardan birisidir. Göze çok güzel gelen bir etki bırakır.

dolmuş 1c

ÇERÇEVEYE ALMA

fotografinizi cevrede bulunan baska nesnelerle cerceve icine almak, Örneğin aşağıdaki fotoğrafımda ağacın dalını antik harabeleri çerçevelemek için kullandım

2008_0828akdeniz0226

UZANAN YOLLAR

Fotoğrafı en güzel gösteren yöntemlerden birisi de budur. Fotoğrafınızın alt kısmından tercihen köşelerden başlayıp ileriye doğru uzanan yollar. Örneğin aşağıdaki fotoğrafımda olduğu gibi. Bence bu tarz fotoğrafların güzel gözükmesinin sebebi geçmişi ve geleceği çağrıştırması. (ya da bende öyle bir etki yapıyor)

işe giden adam

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir