>DİJİTAL FOTOĞRAF TEKNİKLERİ: ENSTANTANE

>Fotoğraf makinanızdaki CCD sensörünün (eski makinalarda film) üzerine gelen ışığın miktarı iki değişken tarafından ayarlanır. Diafram ve enstantane. Fotoğraf çekimlerinizdeki yaratıcılığınıza katkısından dolayı bugünkü yazımda enstantane üzerine konuşmak istiyorum.

Enstantane hızı en basit fotoğraf makinasından en karmaşığına kadar hepsinde mevcuttur. Çok basit olan modellerde bu değer otomatik olarak sağlanırken daha ileri modellerde bu değerle sizin oynamanıza izin verilir. Siz enstatane hızıyla oynayarak nesnenin hareketini kontrol edersiniz. Hızlı enstantane hızları nesneyi donduruken yavaş enstantane hızlarında hareket eden nesneler bulanıklaşır. Şimdi teknikleri tek tek öğrenelim

GÜNIŞIĞINDA YAVAŞ ENSTANTANE HIZI

Uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem var. Birincisinde hareket eden nesneyle aynı yönde ve aynı hızda hareket ettiğinizde yavaş enstantane hızında yapılan çekimlerde hareket eden nesne net görünürken arka fon bulanıklaşır. Bu tekniğe pan tekniğide denir

İkinci uygulamamız akan sularla yapılan çekimlerdir. Bu çekimlerde fotoğraf makinası sabit, enstantane yavaş olacak şekilde ayarlandığında sadece sular flu görünür.

Yavaş enstantane hızıyla gece yollarda yapacağınız çekimlerde arabaların farlarından harika ışık oyunları ortaya çıkabilir.

GÜNIŞIĞINDA HIZLI ENSTANTANE HIZI

Bu kombinasyona spor karşılaşmalarında ihtiyaç duyarsınız. Hızlı hareket eden nesnelerin net olarak görüntülenebilmesi için hızlı enstantane kullanmanız gerekir.

Böyle bir denemede flaş da kullanabilirsiniz. Flaş yarattığı ışık patlamasıyla hareket eden nesnenin bir anlık donmuş görüntüsünü yaratır. Eğer flaşınızı yavaş enstantane hızıyla kullanırsanız hareket eden nesnelerde netlik ve fluluğu aynı anda yakalayabilirsiniz.

Bu anlatıklarımın tamamını sizin deneyerek çalışmanız lazım. Herşey burada yazıldığı gibi basit olamayacak ama dijital fotoğraf makinanızın en büyük avantajı bu denemeleri rahatça yapabilmeniz. Son bir uyarı yavaş enstantane hızlarında fotoğraf makinanıza giren ışık miktarı artar bunu dengelemek için diaframla oynamak gerekebilir.

One Comment

  1. >merhaba ,nekadar güzel bir blog bu böyle çok faydalı teşekkürler,benim size sormak istediğim şey sony marka t30 model bir fotoğraf makinam var yeterince verimli kullanamıyorum ve her noktasına tam hakim değilim sizce bu makinanın bütün özelliklerine nasıl ulaşabilirim bu tarz makinalarda hangi ayarlar yapılabiliyor ? şimdiden çok teşekkürler…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *