>DİJİTAL FOTOĞRAF TEKNİKLERİ: PORTRE BOYU YÜKSEKLİĞİ

>Portre çekimlerimizde konsantrasyonumuz genellikle fotoğrafını çektiğimiz kişi ve ışık üzerinde yoğunlaşır. Oysa portre çekimlerimizde kompozisyonu etkileyen bir diğer faktörde portre çekim boyunun yüksekliğidir. Fotoğraf çekimlerinde üç temel portre boyu yüksekliği vardır.

1. Baş-omuz portreler
2. 4/3 boy portreler
3. Tam boy portreler

1. Baş-Omuz hizasından portreler

Omuz hizasından fotoğraflanmış portrelerdir. Bu tür fotoğraflarda sadece fotoğrafını çektiğimiz kişinin yüzüne ve karakterine odaklanırız. Vücudun geri kalanının ve arka planın önemi yoktur. Aslında bu tür fotoğraflar teknik açıdan kolay sayılabilir. Bu tür fotoğraflarda başın üst kısmı fotoğraf karesinin dışında bırakılır yan taraftan gelen ı��ıkla yüzün bir kısmında gölgeler oluşur. Teknik bu şekliyle 1960’lı yıllarda fotoğrafçı David Bailey tarafından tanımlanmıştır ve yüzün ön plana çıkmasını sağlar.

Baş omuz portre fotoğraflarının bir çeşidi de profil fotoğraflarıdır fakat bu tür fotoğraflar eğer tamamen yandan olursa sabıka kaydına benzeyebilir. Bunun yerine yukarıdaki fotoğrafa benzer kompozisyonları tercih etmeliyiz.

2. 4/3 Boy Portre Fotoğrafları


Fotoğraf, portresini çektiğimiz kişinin dizleri hizasından kesilir. Fotoğrafın ana konusu baş,göğüs ve karın üzerinde odaklaşır. Bu tür fotoğraf çekimi tam boy fotoğraflara göre daha kolaydır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta portrenin dinamik bir poz vermesidir. Verilen pozun arka planla alakalı olması gerekmez. diafram açısından orta dereceli bir alan derinliği yeterlidir (f/5.6).

3. Tam Boy Portre Fotoğrafı

Tam boy portre fotoğrafları en zor olan fotoğraf çekimleridir. Çünkü artık işin içine hem fotoğrafını çektiğimiz kişi hem de arka plan girmiştir. En baştan söyleyelim asla insanların yan yana dizildiği ve doğrudan size baktığı o tipik turist fotoğraflarından çekmeyin. Bu tip bir kompozisyonla fotoğraf çekimi uzak durmanız gereken şeylerin başında geliyor.

Fotoğrafını çektiğimiz kişinin başının üstündeki boşlukla ayaklarının altındaki boşluk yaklaşık aynı olmalıdır. Eğer ayaklarının altındaki boşluk fazla olursa bu fotoğrafta boşa gitmiş bir alan olarak gözükür.

50 mm’lik lensler tam boy portre fotoğrafı çekimleri için idealdir. Arka planın kalabalık olduğu portre çekimlerinde alan derinliğini azaltmak amacıyla 100-200 mm’lik lensler kullanılabilir.

Kompozisyonda iki ayağın yan yana olmamasına dikkat edin. Adımlardan biri önde olup belden hafifçe güneşe doğru dönülmüş pozlar dinamik bir etki yaratır.

Tam boy portre çekimlerinde fotoğraf makinasının fotoğrafladığımız kişinin baş hizasına göre yüksekliği de önemlidir. Eğer fotoğrafını çektiğimiz kişiden daha yukarıdaysak bacaklar kısa görünür arka plan önemsizleşir. Tersi durumlarda yani aşağıdan yukarıya doğru olan fotoğraf çekimlerinde ise bacaklar daha uzun görünür. Bu tür fotoğraflarda arka plan fotoğrafın yarattığı his de çok etkilidir.



One Comment

  1. >güzel yazılar yazmışsın tebrik ederim :)amacım sadece gördüğüm ufak bi yanlışı düzeltmektir..:)diz hizasından asla fotoğraf kesilmez, bu bilgiyi sizinle paylaşmak istedim 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir