Turistik bölgeler güzel fotoğraflar çekmek için oldukça uygun yerlerdir. Böyle bir yere özellikle de fotoğraf çekmek için gidiyorsanız bölge hakkında daha önceden yapacağınız araştırmalar size çok faydalı olacaktır. Gittiğiniz yerde kitapçı ve hediyelik eşya dükkanlarındaki kartpostalları inceleyin. Bu size o bölgedeki fotoğraf çekmek için en güzel manzaralı yerler hakkında bir fikir verecektir.


Fotoğraf çekeceğiniz bölgede önce bir çevrenize bakın en uygun nokta neresi olabilir diye. Böyle yerlerde genellikle bütün manzarayı gören yüksekçe bir nokta vardır ve insanların orada toplanmış fotoğraf çektiklerini görürsünüz. O noktadan sizde başarılı bir fotoğraf çekebilirsiniz.

Ama öte yandan size özel bir kamera açısıda bulabilirsiniz. Bunun için biraz çevrede dolanmayı
deneyin.

Manzara fotoğraflarında kameranızı autofocus ta bırakmanız sizin tatmin edici bir fotoğraf çakmeniz için yeterlidir. Bu modayken kameranız görüntünün çok büyük kısmında otomatik olarak netlik sağlar. Biraz daha yaratıcı olmaya nedersiniz ? Örneğin çektiğiniz manzara fotoğrafında ön bölgedeki bir takım nesneler fotoğrafınıza derinlik katacaktır. Bu adeta resminizi çerçeve gibi üst bölgeden saran bir ağaçdalı olabileceği gibi bir kaya parçası veya çitte olabilir. Bunlar fotoğrafınıza bir derinlik katacaktır. Böyle bir çekimde ise karşınıza bir başka problem çıkacaktır. Ön bölgedeki nesneye odaklandığınızda arkadaki manzaranın bulanıklaştığını fark edeceksiniz. Bunun sebebi depth of the field yani alan derinliğidir. Eğer fotoğrafınızın ön ve arka planında da keskin bir netlik istiyorsanız bu alanı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Bu alanı kontrol eden parametrede diafram açıklığıdır (f). SLR’lerde ve dijital kameraların pek çoğunda bu değer manuel olarak kontrol edilebilir. Küçük diafram değerleri (SLR’lerde f/11 –f/16, dijital kameralarda f/8-f/11) geniş bir alan derinliği sağlarken, Geniş diafram değerleri (SLR’lerde f/1.4-f/5.6 , dijital kameralarda f/2.8-4 ) daha dar bir alan derinliği (ön bölge net arka plan bulanık) sağlar. Gerçi günümüzdeki makinaların çoğunda bulunan fokus kilitleme özelliği sayesinde bu sorunu aşabilirsiniz

0 comments yorum:

Post a Comment